Podcast PP

Počúvajte nás

Hosť : Spolok na ochranu osobných údajov - zodpovedná osoba

3.11.2021

Ochrana osobných údajov sa stala jednou z najdiskutovanejších právnických oblastí, najmä od roku 2018, kedy vstúpilo do platnosti nariadenie Európskej únie – známe ako GDPR. A teda General data protection regulation – v preklade „všeobecné nariadenie na ochranu osobných údajov“. Ako to vyzerá s GDPR po rokoch v praxi ? Kto sú „zodpovedné osoby“? Potrebuje každá firma zodpovednú osobu dohliadajúcu na dodržiavanie GDPR? Viac sa o tom dozviete v tomto Podcaste PP. Našou hostkou bola JUDr. Lucia Semančínová - členka predstavenstva Spolku pre ochranu osobných údajov, ktorá sa dlhodobo venuje ochrane osobných údajov (OOU) a bude aj účastníčkou odbornej EPI konferencii „GDPR a zákon o ochrane osobných údajov 2021“ (11.11.-12.11.2021).

V tomto podcaste sa dozviete:

Čo považujeme za osobné údaje a prečo je dôležité ich chrániť? Ako vyzerá GDPR v praxi? Ako sa bežným ľuďom, ale aj firmám či verejnej správe dostala OOU pod kožu? Kto zodpovedá za dodržiavanie GDPR? Kto je zodpovedná osoba (DPO = data protection officer) a kto sa ňou môže stať? Potrebuje mať každá firma „zodpovednú osobu“? Čomu sa venuje Spolok pre ochranu osobných údajov?

Ocenenie „Zodpovedná osoba 2020“ – kto môže nominovať víťaza a aké sú kritériá súťaže?

Rozprávali sme sa aj s víťazkou 4.ročníka súťaže „Zodpovedná osoba“ s JUDr. Paulou Babicovou - Data protection a compliance officer, risk manager Zdravotná poisťovňa Dôvera.

Ako vníma toto ocenenie a čo pre ňu znamená byť Zodpovednou osobou (DPO)? Ako vyzerá pracovná náplň DPO? Čo odporúča záujemcom o pozíciu DPO?

Nahliadli sme aj do prognóz vývoja OOU v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti a načrtli, ako ovplyvní prax Nový zákon o elektronických komunikáciách.

Ak chcete byť na zmeny dostatočne pripravení, nenechajte si ujsť novembrovú EPI konferenciu GDPR a zákon o ochrane osobných údajov 2021, ktorá sa koná pod záštitou Úradu na ochranu osobných údajov SR.

PODCAST SI MÔŽETE VYPOČUŤ TU: